Caută     
    ŞTIRI       CANAL TV       HARTA       CONTACT
 Personalitati vasluiene din domeniul matematicii
Categoria: [Meleaguri vasluiene]
alte stiri din aceasta categorie
Ne propunem sa va prezentam matematicieni care s-au nascut, au studiat, au creat, ori au trecut la cele vesnice in actualul judet Vaslui.

Emanoil-Ernest Gh. Gaiu

Emanoil-Ernest Gh. Gaiu s-a nascut la Barlad, la 16 februarie 1908. Incepe, in anul 1915, cursurile Scolii primare de aplicatie de pe langa Scoala Normala din Barlad. L-a avut, aici, ca invatator pe N. Cornisescu, caruia "ii va purta o permanenta recunostinta, pentru felul bun, drept si intelept in care i-a purtat pasii in viata" (Traian Nicola, "Valori spirituale tutovene", Editura SFERA, Barlad, 2003).

In urma concursului, intra in anul 1920 la Liceul "Gheorghe Rosca-Codreanu" din Barlad. A fost bursier in tot timpul cursurilor liceale si a fost premiant in aproape toate clasele. Din cauza lipsurilor materiale (a ramas orfan de tata), clasele a IV-a si a VIII-a le-a urmat la fara frecventa. A cerut scutire de taxa la examenul de bacalaureat, in 1926, dar nu i s-a aprobat. A sustinut totusi examenul datorita presedintelui comisiei, prof. univ. Octav Onicescu, care i-a platit taxa din banii proprii.

In perioada ultimelor patru clase de liceu Emanoil-Ernest Gaiu a scos revista "Matematica barladeana", avandu-i alaturi pe colegii sai de atunci: Cezar Cosnita, Virgil Claudiu, George Theiler si Nicu Grumbaum. Au fost ajutati pentru aceasta de directorul liceului Cezar Ursu si de profesorii Stefan Negura si Neculai Craiu. Revista a fost editata in cadrul Societatii literar-stiintifice "Stroe Belloescu", de pe langa Liceul "Gheorghe Rosca-Codreanu", al carei presedinte a fost.

In cadrul acestei reviste si-a facut elevul Emanoil Gaiu debutul sau stiintific, publicand o serie de probleme spre rezolvare si probleme rezolvate.

Dupa examenul de bacalaureat s-a inscris la Facultatea de stiinte, sectia Matematica, a Universitatii "Al. I. Cuza" din Iasi. Isi sustine examenul de licenta in anul 1930 cu teza "Ecuatii integro-diferentiale". Ca student a colaborat la reviste de matematica din Bucuresti si Timisoara si a acordat meditatii pentru a se putea intretine. Isi sustine examenul de capacitate in 1935. Dupa acesta Emanoil Gaiu intra in invatamantul liceal. Timp de 12 ani (1936 - 1948), a functionat la Liceul "Mihail Kogalniceanu" din Vaslui.

In 1948 se transfera la Scoala Normala "Vasile Lupu" din Iasi. Simultan a functionat si la Seminarul Pedagogic, condus de catre prof. dr. doc. Stefan Barsanescu - membru corespondent al Academiei.

In 1950 i se propune sa intre in invatamantul superior, accepta si devine conferentiar in cadrul Universitatii "Al. I. Cuza" din Iasi. A predat cursul de "Aritmetica generala".

Fiind solicitat, in 1957, intra la Institutul de perfectionare a cadrelor didactice din Iasi, ca sef de catedra. Va detine aceasta functie pana in 1972, cand este pensionat.

Singur (sau cu fiica sa, doctor in matematica, Eugenia Munteanu), publica o serie de culegeri de probleme de matematica sau de metodica predarii matematicii. Participa la conferinte stiintifice regionale.

A incetat din viata, la 23 februarie 1976, la Iasi, in in urma unui atac de cord.


Prof. Dumitru V. Apostolache, Vaslui
 Distribuie aceasta pagina
Meleaguri vasluiene
9 Mai în Istoria Românilor... trei semnificații
adaugat pe 09/05/2024 06:45
Meleaguri vasluiene
Ştefan Ciubotărașu despre anii lui la Liceul ”Mihail Kogălniceanu” din Vaslui
adaugat pe 21/03/2024 05:45
Meleaguri vasluiene
Vasluianul Dimitrie Cantemir... Descrierea stării de odinioară și de astăzi a Moldovei
adaugat pe 02/03/2024 03:55
Meleaguri vasluiene
Episcopia Hușilor - studii, articole și documente
adaugat pe 23/02/2024 01:00
Meleaguri vasluiene
Prima mașină românească, construită de hușeanul Nicolae Malaxa
adaugat pe 29/01/2024 01:00
Meleaguri vasluiene
Vasluianul George Mironescu, prim-ministru al României de două ori
adaugat pe 28/01/2024 01:01
Meleaguri vasluiene
Unirea de la 24 ianuarie 1859 și personalitatea lui Alexandru Ioan Cuza
adaugat pe 23/01/2024 00:55
Meleaguri vasluiene
Ștefan cel Mare și Bătălia de la Vaslui
adaugat pe 10/01/2024 03:00
Meleaguri vasluiene
Vasluianca Otilia Iacob... “fiica“ lui Ştefan cel Mare
adaugat pe 07/01/2024 00:05
 Categorii de stiri
Administratie
Politica
Economie
Locuri de munca
Justitie
Cultura
Sanatate
Educatie
Divertisment
Sport
Evenimente
Social
Meleaguri vasluiene
National
International
 Publicitate
 Categorii de videoclip-uri
Administratie
Politica
Educatie
Cultura
Divertisment
Sport
Evenimente
Social
Meleaguri vasluiene
National
 Urmariti-ne si pe Facebook!
 
Afișați
anunțul/reclama
dvs. aici!