
S-a nascut la 10 ianuarie 1906, la Tulcea, fiind fiul celebrului numismat, viitor academician, Constantin Moisil. Urmeaza scoala primara la Bucuresti (1912 – 1916), dupa care pleaca cu familia in refugiu, in Moldova. Urmeaza primele doua clase liceale la Liceul “Mihail Kogalniceanu” din Vaslui (1916 – 1918), dupa care revine in Bucuresti, urmand cursurile celorlalte clase la Liceul “Spiru Haret” (1918 – 1923).
Se inscrie in toamna anului 1923 la Sectia Matematica a Facultatii de Stiinte din Bucuresti, unde isi va lua si licenta in anul 1926. In paralel a urmat si cursurile Politehnicii din Bucuresti, Sectia Constructii. Aici si-a sustinut examenele primilor trei ani, dupa care renunta la cursuri.
Isi sustine examenul de doctorat (la 4 iunie 1929), la Universitatea din Bucuresti, cu teza: “La Mecanique Analytique des Sistemes Continnus”, in fata comisiei formata din renumitii matematicieni Gheorghe Titeica, Dimitrie Pompei si Anton Davidoglu. La aceeasi universitate isi va sustine (la 1 iulie 1931) si examenul de docenta, in specialitatea Analiza matematica. Imediat obtine o bursa Rockefeller si pleaca la studii de specializare la Roma, unde studiaza cu profesorul Vito Volterra si apoi la Paris, tot pentru studii de documentare.
Este numit conferentiar suplinitor la catedra de Algebra superioara a Universitatii din Iasi si apoi profesor la catedra de Calcul diferential si integral, unde se va si titulariza definitiv in noiembrie 1939. Intre anii 1941 si 1949 functioneaza la catedra de Analiza superioara si logica matematica a Facultatii de Stiinte a Universitatii din Bucuresti.
In perioada cand era ambassador al Romaniei la Ankara (1946 – 1948) a tinut o serie de conferinte cu subiecte de matematica la Universitatea Tehnica din Instambul.
Ca sef de catedra a tinut cursuri de Analiza matematica la Institutul de geologie si tehnica miniera, de Teoria elasticitatii si Algebra la Facultatea de matematica si fizica si cursul de Masini de calcul la Facultatea de matematica si mecanica ale Universitatii din Bucuresti.
A predat cursurile de Aplicatii geometrice ale analizei la Universitatea din Bucuresti si a detinut catedra de Filozofia stiintelor matematice in cadrul Facultatii de filozofie si drept a aceleiasi universitati.
A conferentiat, ca invitat, in Franta, Polonia, Italia, Bulgaria, U.R.S.S., Finlanda, S.U.A., Japonia, Ungaria, si Canada. A participat la numeroase congrese internationale ale matematicienilor, la consfatuiri, simpozioane si colocvii interne si internationale. A detinut functii importante in Societati de stiinte, comisii si comitete de redactii ale unor prestigioase reviste.
A fost membru titular al Academiei Romane.
Cele peste 360 de lucrari, dintre care peste 40 sunt in volume, cuprind referate, comunicari, articole, conferinte si trateaza o larga gama de preocupari din domeniul matematicii si a altor stiinte adiacente.
A incetat din viata, subit, la Ottawa (Canada) la 21 mai 1973, pe cand se afla la o manifestare stiintifica.
Cei care doresc sa cunoasca mai multe despre academicianul Grigore C. Moisil, pot consulta “Valori spirituale Vasluiene”, vol. I, literele A – O, de Traian Nicula, in editura S.C. Odeon S.R.L. Vaslui, 2001.
Prof. Dumitru V. Apostolache