Caută     
    ŞTIRI       CANAL TV       HARTA       CONTACT
 Personalități vasluiene din domeniul matematicii... Grigore C. Moisil
Categoria: [Meleaguri vasluiene]
alte stiri din aceasta categorie
S-a nascut la 10 ianuarie 1906, la Tulcea, fiind fiul celebrului numismat, viitor academician, Constantin Moisil. Urmeaza scoala primara la Bucuresti (1912 – 1916), dupa care pleaca cu familia in refugiu, in Moldova. Urmeaza primele doua clase liceale la Liceul “Mihail Kogalniceanu” din Vaslui (1916 – 1918), dupa care revine in Bucuresti, urmand cursurile celorlalte clase la Liceul “Spiru Haret” (1918 – 1923).

Se inscrie in toamna anului 1923 la Sectia Matematica a Facultatii de Stiinte din Bucuresti, unde isi va lua si licenta in anul 1926. In paralel a urmat si cursurile Politehnicii din Bucuresti, Sectia Constructii. Aici si-a sustinut examenele primilor trei ani, dupa care renunta la cursuri.

Isi sustine examenul de doctorat (la 4 iunie 1929), la Universitatea din Bucuresti, cu teza: “La Mecanique Analytique des Sistemes Continnus”, in fata comisiei formata din renumitii matematicieni Gheorghe Titeica, Dimitrie Pompei si Anton Davidoglu. La aceeasi universitate isi va sustine (la 1 iulie 1931) si examenul de docenta, in specialitatea Analiza matematica. Imediat obtine o bursa Rockefeller si pleaca la studii de specializare la Roma, unde studiaza cu profesorul Vito Volterra si apoi la Paris, tot pentru studii de documentare.

Este numit conferentiar suplinitor la catedra de Algebra superioara a Universitatii din Iasi si apoi profesor la catedra de Calcul diferential si integral, unde se va si titulariza definitiv in noiembrie 1939. Intre anii 1941 si 1949 functioneaza la catedra de Analiza superioara si logica matematica a Facultatii de Stiinte a Universitatii din Bucuresti.

In perioada cand era ambassador al Romaniei la Ankara (1946 – 1948) a tinut o serie de conferinte cu subiecte de matematica la Universitatea Tehnica din Instambul.

Ca sef de catedra a tinut cursuri de Analiza matematica la Institutul de geologie si tehnica miniera, de Teoria elasticitatii si Algebra la Facultatea de matematica si fizica si cursul de Masini de calcul la Facultatea de matematica si mecanica ale Universitatii din Bucuresti.

A predat cursurile de Aplicatii geometrice ale analizei la Universitatea din Bucuresti si a detinut catedra de Filozofia stiintelor matematice in cadrul Facultatii de filozofie si drept a aceleiasi universitati.

A conferentiat, ca invitat, in Franta, Polonia, Italia, Bulgaria, U.R.S.S., Finlanda, S.U.A., Japonia, Ungaria, si Canada. A participat la numeroase congrese internationale ale matematicienilor, la consfatuiri, simpozioane si colocvii interne si internationale. A detinut functii importante in Societati de stiinte, comisii si comitete de redactii ale unor prestigioase reviste.

A fost membru titular al Academiei Romane.

Cele peste 360 de lucrari, dintre care peste 40 sunt in volume, cuprind referate, comunicari, articole, conferinte si trateaza o larga gama de preocupari din domeniul matematicii si a altor stiinte adiacente.

A incetat din viata, subit, la Ottawa (Canada) la 21 mai 1973, pe cand se afla la o manifestare stiintifica.

Cei care doresc sa cunoasca mai multe despre academicianul Grigore C. Moisil, pot consulta “Valori spirituale Vasluiene”, vol. I, literele A – O, de Traian Nicula, in editura S.C. Odeon S.R.L. Vaslui, 2001.


Prof. Dumitru V. Apostolache

 Distribuie aceasta pagina
Meleaguri vasluiene
Despre cum a salvat hușeanul Gheorghe Focșa Muzeul Satului din București...
adaugat pe 28/05/2022 02:25
Meleaguri vasluiene
Vasluianca Eliza Petrăchescu era înainte de toate un chip...
adaugat pe 18/05/2022 22:25
Meleaguri vasluiene
Înapoi în timp pe harta... copilăriei
adaugat pe 13/05/2022 22:25
Meleaguri vasluiene
Administrația și organizarea judecătorească din Vaslui în secolul al XIX-lea
adaugat pe 09/05/2022 00:25
Meleaguri vasluiene
Un om deplin între neisprăviți... vasluianul Grigore T. Popa
adaugat pe 07/05/2022 00:25
Meleaguri vasluiene
Bârlădeanul Alexandru Philippide... întemeietorul școlii lingvistice românești
adaugat pe 01/05/2022 00:25
Meleaguri vasluiene
Prima Doamnă şi Primul Domnitor ai României
adaugat pe 30/04/2022 06:15
Meleaguri vasluiene
Bârlădeanului Nicolae Bagdasar, filozof, academician
adaugat pe 21/04/2022 03:00
Meleaguri vasluiene
Despre Pamfil Șeicaru și legătura lui cu Bârladul
adaugat pe 17/04/2022 02:01
 Categorii de stiri
Administratie
Politica
Economie
Locuri de munca
Justitie
Cultura
Sanatate
Educatie
Divertisment
Sport
Evenimente
Social
Meleaguri vasluiene
National
International
 Publicitate
 Categorii de videoclip-uri
Administratie
Politica
Educatie
Cultura
Divertisment
Sport
Evenimente
Social
Meleaguri vasluiene
National
 Urmariti-ne si pe Facebook!
 
Afișați
anunțul/reclama
dvs. aici!