
Luiza Zavloschi s-a născută la 20 iulie 1883, într-o familie de ţărani din satul Buda, județul Vaslui. Urmează școala în satul unde s-a născut, iar apoi merge la Şcoala Normală de învăţătoare „Mihail Sturza” din Iaşi. După absolvire se întoarce acasă și devine invățătoare. Se căsătorește în 1906 cu învăţătorul Constantin Zavloschi. Vor avea împreună șapte copii…
În 1930, la rugămințile și îndemnurile mai multor țărani fruntași și a prietenilor, candidează la postul de primar al satului Buda. Câștigă alegerile, lucru inedit la momentul repsectiv, drept pentru care ziarul Dimineața din 3 martie 1930, îi dedică o pagină întreagă: „Şi aici, în ţinutul ăsta aşa de vitregit, un sat de oameni simpli, izolaţi de frământările care macină zilnic baloturi întregi de hârtie şi răguşesc mii de glasuri, a biruit cea mai cumplită prejudecată. A fost aleasă prima femeie primar”.
Va fi un primar gospodar și iubit. “A găsit un local pentru primărie, a alcătuit Consiliul Comunal, a organizat pentru prima dată evidenţele stării civile şi a instalat un post telefonic, primii paşi spre modernizarea unui loc uitat de lume. Pentru buna administrare de care a dat dovadă, împletită cu înţelepciune şi o răbdare de fier, a fost realeasă pentru un nou mandat, într-un moment în care comuna s-a mărit prin unirea cu satul Rafailă.” (enciclopediaromaniei.ro)
După alegerea sa în al doilea mandat, reporterii de la ziarul „Universul“ au ajuns în satul Buda şi au consemnat că „din toată România tocmai în fundul judeţului Vaslui s-au găsit nişte ţărani luminaţi care să îşi atribuie un rol atât de progresist cum a însemnat alegerea unei femei în fruntea comunităţii“. (adevarul.ro)
A murit în anul 1967 și a fost înmormântată în cimitirul din localitate. Pe crucea sa stă scris: „Prima femeie primar din România Mare”. Azi, şcoala din localitate îi poartă numele, ca semn de prețuire și amintire, iar oamenii locului i-au dedicat și un bust. Începând din anul 2000, la inițiativa istoricului văsluian Dan Ravaru, la Ziua Satului Buda se organizează „manifestări dedicate primei femei primar din România cu participarea familiei Luizei Zavloschi.”
(sursa: cunoastelumea.ro)