Vasluianca Viorica Șerban pasionată și de pictură (V)
Categoria: [Cultura]
alte stiri din aceasta categorie
De ce am pictat aceste chipuri de oameni ai Vasluiului?
În primul rând, pentru că păstrez în inima mea Vasluiul cu tot ce are el, de la piatra de caldarâm, până la figurile oamenilor. Vasluiul are un loc aparte în viața mea, pentru că am trăit în el de la vârsta de 5 ani, trecând prin anii copilăriei, ai adolescenței și ai maturității depline. În Vaslui mi-am făcut o familie, am dat naștere celor doi băieți. În Vaslui am avut și am cei mai mulți prieteni. Am pictat aceste tablouri, scoțând în evidență personalitățile lor distincte. Sunt oameni cu care am interacționat și care mi-au atras atenția prin expresivitatea figurii lor. Mai fac precizarea că toate picturile sunt în ulei pe pânză. Mărimea diferă, de la 50/40, la 70/50.
Viorica Șerban
Am început cu arta picturii prin anii 1975/76, pe când la Vaslui, la Teatrul de păpuși, se punea în scenă piesa ”Suferințele Haralambinei”. Scenografia și păpușile piesei erau realizate de doamna Zizi Frențiu, un artist plastic remarcabil. Fără să-mi dau seama, m-am băgat și eu în treburile ei, acceptându-mă, cu îngăduință desigur, și predându-mi primele noțiuni despre designul vestimentar. Ca să vadă ce- am priceput, mi-a dat să vopsesc acasă pânza pentru confecționarea păpușii Curca. Atunci a fost momentul când doamna Zizi Frențiu a remarcat că am talent. Îi spune soțului meu să mă trimită la școală, să mă instruiesc. Și așa am ajuns să urmez cursurile Școlii Populare de Artă din Iași, secția scenografie, care m-au ajutat să-mi dezvolt și înclinația către design.
CONTINUAREAm început să lucrez intens, și în scurt timp aveam deja rochii, fuste, bluze, pentru o expoziție. Am participat însă la o expoziție de grup, alături de artista Atena Simionescu. După nici un an, am devenit colaborator al Uniunii Artiștilor Plastici, Iași. După revoluție am început să pictez, mai ales că designul vestimentar își pierduse din interes. O făceam la început doar pentru familia mea. Apoi am început să pictez cunoscuți, figurile ce aveau ceva aparte. Am pictat și flori și peisaje, dar portretul îmi dă satisfacții mai puternice. De câțiva ani particip la expoziții în Iași și București cu picturi apreciate de criticii de artă. Iată ce spune domnul Aristotel Bunescu, critic de artă și jurnalist:
”Doamna Viorica Șerban ne-a atras atenția cu lucrările sale de pictură, ce se remarcă prin diversitate tematică, stiluri, dimensiuni, dar mai ales prin forța talentului său”.
”Pentru mine, Viorica Șerban este nu numai un surprinzăto r pictor, ci și un valoros autor de proză, un om împlinit în pictură și în cărțile pe care le scrie. Un destin luminos în lumea artelor plastice și literaturiii.