Caută     
    ŞTIRI       CANAL TV       HARTA       CONTACT
 Vasluianca Aglae Pruteanu, una dintre cele mai mari actrițe ale României
Categoria: [Meleaguri vasluiene]
alte stiri din aceasta categorie
Aglae Pruteanu s-a născut la 22 octombrie, în anul 1866 la Vaslui, fiica unui funcţionar administrativ al spitalului din Vaslui, unde şi-a petrecut copilăria şi anii primei tinereţi. Situaţia materială a părinţilor nu i-au îngăduit inițial decât să înveţe clasele primare şi câţiva ani într-un pension particular în Vaslui.

A urmat apoi cursurile Conservatorului de Artă Dramatică, la clasa lui Mihai Galino. A debutat pe scena Teatrului Naţional din Iaşi la 18 ani. După doi ani, a devenit societară a Teatrului Național din Iași, unde a jucat Aristizza Romanescu, Grigore Manolescu şi Agatha Bârsescu. Jocul său a imprimat eroinelor interpretate o explozie de sentimente şi o pasiune deosebită, o graţie în mişcări, unică, un glas vibrând de înfiorări tragice. George Topîrceanu, inspector al teatrelor, impresionat de calităţile sale, afirma: „Artist în stil mare, Iaşul trebuie să fie mândru de interpreta care ne-a dat o Ofelie, incomparabilă prin glasul ei patetic, prin graţia şi plasticitatea atitudinilor pe care aş fi vrut să le văd eternizate pe pânză sau în marmură.

Timp de 44 de ani, Aglae Pruteanu a întruchipat roluri dramatice de referinţă pentru dramaturgia națională și universală universală, cum ar fi „Oana” din Apus de soare de Barbu Ştefănescu-Delavrancea, „Geta” din Fântâna Blanduziei de Vasile Alecsandri, „Doamna Clara” din Vlaicu Vodă de Alexandru Davila, „Julieta” din Romeo şi Julieta, „Desdemona” din Othello, „Ofelia” din Hamlet de William Shakespeare, „Andromaca” din piesa lui Jean Racine, „Nora” din piesa lui Henrik Ibsen, „Anna Karenina” din piesa lui Lev Tolstoi, „Marguerite” din Dama cu camelii de Alexandre Dumas fiul. Continuatoare a şcolii lui Matei Millo, Mihail Galino şi Grigore Manolescu, Aglae Pruteanu a fost o actriţă modernă în cea mai deplină înţelegere a cuvântului. Ea avea un deosebit simţ artistic şi un stil de joc propriu. A jucat, de-a lungul anilor, cu dăruire şi talent, alături de cel mai admirat partener: actorul şi profesorul State Dragomir. Ea a lăsat în cartea sa Amintiri din teatru însemnări preţioase referitoare la munca actorului.

George Topîrceanu, inspector al teatrelor, impresionat de calităţile sale, afirma: „Artist în stil mare, Iaşul trebuie să fie mândru de interpreta care ne-a dat o Ofelie, incomparabilă prin glasul ei patetic, prin graţia şi plasticitatea atitudinilor pe care aş fi vrut să le văd eternizate pe pânză sau în marmură.”

S-a stins din viaţă în 28 martie 1941 şi a fost înmormântată în cimitirul "Eternitatea" din Iaşi. În parcul Teatrului Naţional din Iaşi se află un bust cu chipul Aglaei Pruteanu, iar o sală de repetiţii a teatrului ieşean a primit numele actriţei.

(Sursa: altiasi.ro)

 Distribuie aceasta pagina
Meleaguri vasluiene
Cum o să mori, Valeriu Penișoară?...
adaugat pe 04/12/2021 02:25
Meleaguri vasluiene
Vă prezint orașul meu, Vasluiul... articol ”monden” din anul 1937
adaugat pe 03/12/2021 05:25
Meleaguri vasluiene
Expoziția hușeanului Ioan Matei Agapi la Muzeul Național de Artă Contemporană
adaugat pe 21/11/2021 05:25
Meleaguri vasluiene
Îmi amintesc cu drag... de Şcoala nr. 5 ”Ştefan cel Mare” din Vaslui...
adaugat pe 20/11/2021 05:25
Meleaguri vasluiene
Despre Ştefan cel Mare și Mănăstirea Rafaila
adaugat pe 17/11/2021 05:25
Meleaguri vasluiene
Vasluianul Constantin Prezan și Bătălia pentru București
adaugat pe 16/11/2021 05:25
Meleaguri vasluiene
Despre vasluianul Emil Racoviță și Palma de Mallorca
adaugat pe 15/11/2021 05:25
Meleaguri vasluiene
Vasile Alecsandri despre Peneș Curcanul...
adaugat pe 15/11/2021 04:25
Meleaguri vasluiene
Ce noapte linistitã la Vaslui...
adaugat pe 05/11/2021 04:25
 Categorii de stiri
Administratie
Politica
Economie
Locuri de munca
Justitie
Cultura
Sanatate
Educatie
Divertisment
Sport
Evenimente
Social
Meleaguri vasluiene
National
International
 Publicitate
 Categorii de videoclip-uri
Administratie
Politica
Educatie
Cultura
Divertisment
Sport
Evenimente
Social
Meleaguri vasluiene
National
 Urmariti-ne si pe Facebook!
 
Afișați
anunțul/reclama
dvs. aici!