Caută     
    ŞTIRI       CANAL TV       HARTA       CONTACT
 Conacul Lambrino de la Zăpodeni... povestea dintre Carol al II-lea și Zizi Lambrino
Categoria: [Meleaguri vasluiene]
alte stiri din aceasta categorie
Conacul Lambrino este cunoscut mai ales prin împrejurările legate de controversata căsătorie morganatică (de rang inegal) între Carol al II-lea, principe moștenitor al României, și Ioana (Zizi) Lambrino. La această casă boierească, viitorul rege al României, Carol al II-lea, a facut numeroase vizite și a trăit tumultoasa povestea de dragoste cu Zizi Lambrino.

De-a lungul timpului, conacul a suferit mai multe transformări. Un timp a fost sediul de CAP și s-au făcut o serie de intervenții asupra clădirii. Este în conac un seif foarte fain, cu anul de fabricație 1800, care a fost vandalizat. Vreau să restaurez acest seif, așa cum a fost modelul original. Conacul a încurcat multă lume și s-a vrut să fie sfărâmat de tot. Au fost acolo o fântână arteziană și o masă foarte frumoasă, care au fost însă distrunse și nu se mai pot reface la loc. Acest conac a avut și o grădină de castani.

Conacul Lambriono este situat la marginea satului Butucăria, din comuna Zăpodeni, județul Vaslui. Construit din cărămidă, cu un singur nivel, în prezent, starea edificului este în pragul paraginii: o parte din ferestre au dispărut, în unele locuri tavanul riscă să se prăbușească, instalația electrică, la fel ca și pardoselile sunt distruse.

«Aici, în acest conac, au avut loc unele vizite ale regelui Carol al II-lea la Zizi Lambrino (sora lui Ion C. Lambrino, proprietar al moșiei între 1921 și 1944), eveniment păstrat până mai ieri, am putea zice, (căci mulți din cei care povesteau au trecut la cele veșnice), în amintirea localnicilor mai vârstnici din satul Butucăria sau din cele învecinate, precum Telejna sau Zăpodeni”, se arată în studiul dr. Lucian Lefter, intitulat «Moșia și conacul familiei Lambrino de la Chioaia – Vaslui».

Cel mai vechi stăpân cunoscut în acest loc este Ivașcu Vilna, care împreună cu popa Ion este întărit de Ștefan cel Mare stăpân în satul Vilnești de pe pârâul Telejna. Dupa ce, de-a lungul anilor, conacul a avut mai mulți proprietari, la 31 iulie 1887, Alexandru Lambrino, domiciliat în Roman, vindea partea sa din moșie fratelui său pentru 41.000 lei. Dimitrie Lambrino, născut la 1858, a fost căsătorit cu Ortansa Miclescu.

«Mai târziu, în anul 1921, Ion Dobreanu vinde moșia lui Ion C. Lambrino (n. 1893, Roman – m. 1979, București), al cărui tată, Constantin, era văr de gradul II cu Dimitrie Lambrino, fostul proprietar al moșiei până la 1912. Suprafața moșiei cumpărate era de 150 hectare cu conacul și parcul din jur. Ion C. Lambrino a fost căsătorit cu Sultana Scorțescu (moartă în 1982, București). Sora sa, Zoe (Ioana) „Zizi” Lambrino, născută la Roman (3 octombrie 1898) și moartă la Paris (11 noiembrie 1953) a fost cea care s-a căsătorit la Odessa în 1918 cu viitorul rege al României Carol al II-lea, căsătorie anulată în 1919», se mai arată în studiul lui Lucian Lefter.

(Sursa: justitiecurata.ro)
 Distribuie aceasta pagina