Artistul de peste Prut Pavel Obreja a avut ideia de a imortaliza „Bătălia de la Vaslui” pe o tablă de sah. Pavel Obreja a făcut studii în sculptură la Colegiul Republican de Arte Plastice ”Alexandru Plămădeală” după care a continuat studiile de licență și master în același domeniu la Academia de Muzică Teatru și Arte Plastice de la Chișinău. Iată ce mărturisește chiar artistul...
"Ideea de a prezenta „Bătălia de la Vaslui” pe tabla șah a apărut într-o clipă, însă realizarea ei până la bun sfârșit a durat mai bine de 3 ani de zile și drept cauză a finisării acestui proiect a fost Pandemia!
Ideea a apărut în momentul contemplării asupra ce aș face, pentru a da naștere unei lucrări de creație care să trezească interes la public! Ficare piesă este modelată din plastilină în formă de busturi, respectând caracterul/tipajul fiecărui personaj din tabăra respectivă. Turele, sunt replici, la moldoveni a cetății de la Soroca, la turci a moscheii. Piesele sunt turnate în bronz, înălțimea lor diferă de la 11 la 18cm. Tabla/blatul este din lemn cu intarsii de alamă ce are dimensiunile 60,5/60,5 cm. Sunt de remarcat detaliile fiecărei figurine și unitatea de stil a setului în întregimea lui. Lucrarea este cu adevărat incredibilă însumând o mulțime de ore de trudă.
Cât despre personalitatea mea, sunt născut în sudul Republicii Moldova într-un sătuc la granița cu Ucraina ce se numește Valea Perjei. Am făcut studii în sculptură la (Colegiul Republican de Arte Plastice ”Alexandru Plămădeală”) după care am continuat studiile de licență și master în același domeniu la Academia de Muzică Teatru și Arte Plastice - AMTAP de la Chișinău."
Pavel Obreja este și autorul sculpturii ”Îndrăgostiților” de pe strada pietonală care poartă numele compozitorului Eugen Doga, Chișinău. Monumentul întruchipează doi tineri îndrăgostiți. El așteptând-o cu un buchet de flori lângă felinar, iar ea îndreptându-se spre el desculță, ținând pantofii în mână. „Mi-am dorit ca oamenii să se bucure când vor da cu ochii de acest cuplu minunat”.