Cum functionează vaccinul?
Vaccinul (Comirnaty) funcționează pregătind corpul să se apere împotriva COVID-19. Conține o moleculă numită ARNm care are instrucțiuni pentru fabricarea proteinei spike. Aceasta este o proteină de pe suprafața virusului SARS-CoV-2 de care virusul are nevoie pentru a intra în celulele corpului.
Când unei persoane i se administrează vaccinul, unele dintre celulele sale vor citi instrucțiunile ARNm și vor produce temporar proteina spike. Sistemul imunitar al persoanei va recunoaște apoi această proteină ca fiind străină și va produce anticorpi și va activa celulele T (globule albe din sânge) pentru a o ataca.
Dacă, mai târziu, persoana intră în contact cu virusul SARS-CoV-2, sistemul său imunitar îl va recunoaște și va fi gata să apere corpul împotriva acestuia.
ARNm din vaccin nu rămâne în organism, dar este defalcat la scurt timp după vaccinare.
Ce beneficii are vaccinul?
Un studiu clinic foarte mare a arătat că vaccinul (Comirnaty) a fost eficient în prevenirea COVID-19 la persoane cu vârsta de 16 ani.
Procesul a implicat în total aproximativ 44.000 de persoane. Jumătate au primit vaccinul și jumătate au primit o injecție falsă. Oamenii nu știau dacă au primit vaccinul sau injecția fictivă.
Eficacitatea a fost calculată la peste 36.000 de persoane cu vârsta de peste 16 ani (inclusiv persoanele cu vârsta peste 75 de ani) care nu aveau semne de infecție anterioară. Studiul a arătat o reducere cu 95% a numărului de cazuri simptomatice de COVID-19 la persoanele care au primit vaccinul (8 cazuri din 18198 au prezentat simptome COVID-19) comparativ cu persoanele care au primit o injecție falsă (162 cazuri din 18.325 au primit Covid19 simptome). Aceasta înseamnă că vaccinul a demonstrat o eficacitate de 95% în studiu.
Studiul a arătat, de asemenea, aproximativ 95% eficacitate la participanții cu risc de COVID-19 sever, inclusiv cei cu astm, boli pulmonare cronice, diabet, tensiune arterială crescută sau un indice de masă corporală ≥ 30 kg / m2.
Prospectul vaccinului
Schema de vaccinuri obligatorii în România
In bolile infectioase, preventia prin vaccinare este cea mai simpla metoda de control. Preventia este si mult mai ieftina: pentru tratamentul rubeolei se cheltuiau intre 209 si 480 euro pe caz, in timp ce vaccinarea impotriva acestei boli costa 0,17-0,97 euro pe persoana, asa cum indica un studiu efectuat in 11 tari vest europene. Nu trebuie uitat impactul considerabil pe care programele de vaccinare in masa l-au avut in medicina preventiva contribuind la reducerea numarului de cazuri de difterie, tetanos, tuse convulsiva, rujeola, rubeola, oreion si hepatita virala B in majoritatea tarilor industrializate.
(Sursa: ema.europa.eu)