
Pe 30 aprilie 1844 vasluianca Elena Rosetti-Solescu se căsătorea la conacul familiei de la Solești de lângă Vaslui cu bârlădeanul Alexandru Ioan Cuza... 15 ani mai târziu ei aveau să devină primul Domn și prima Doamnă a României.
Mai puțină lume însă știe de cealaltă doamnă Elena Rosetti-Solescu... e vorba de strănepoata de mătușă a Elenei Cuza (Rosetti-Solescu) care pe 4 iulie 1912 s-a căsătorit cu ofițerul german Friedrich Paulus... îi aveți în imagine pe cei doi tineri căsătoriți. Elena, pe care prietenii o numeau „Coco”, l-a cunoscut pe ofițerul german în timpul unei vacanțe în munții Pădurea Neagră din Germania, frații ei fiind cadeți în regimentul germanului. Tatăl Elenei și a fraților ei era Constantin Rosetti-Solescu, consulul României în Ducatul Bavariei.
Soțul ei nu este nimeni altcineva decât cel care mai târziu avea să devina feldmareșalul Friedrich Paulus cel care a condus armatele germană și română în Bătălia de la Stalingrad și care în final, dorind să salveze măcar o parte dintre cei peste 90.000 de soldati germani și români rămași în viață după luptele de acolo, a capitulat și s-a predat Armatei Roșii influentând într-un mod crucial tot ce avea să se mai întâmple din acel moment pe frontul de est în cel de-al doilea război mondial... Dintre cei peste 90.000 de soldați germani și români au supraviețuit prizonieratului sovietic aproximativ 6.000. Peste 100.000 (după unii chiar aproape 150.000) de soldați români și-au pierdut viața în Bătălia de la Stalingrad.
Adolf Hitler s-a răzbunat pe Elena Rosetti-Solescu, soția lui Paulus. Gestapo-ul a acționat împotriva ei încercând să-i impună renunțarea la numele soțului, arestând-o împreună cu fiul lor, căpitanul Ernst Alexander Paulus, care fusese rănit în luptele de le Harkov. Celălalt fiu, căpitanul Friedrich Paulus, fusese ucis în Italia, în cursul debarcării de la Anzio, în februarie 1944. Deși Elena Rosetti-Solescu a fost arestată și persecutată de Gestapo, ea a refuzat să divorțeze și să se dezică de soțul său. Elena Rosetti-Solescu a murit în 1949, la Baden-Baden, în mizerie, fără să mai apuce să-și vadă soțul întors din captivitatea sovietică, în 1953. Friedrich Paulus a supraviețuit războiului, dar a murit de cancer în anul 1957 în Germania de Est... trupul său a fost dus în Germania de Vest și înmormântat alături de al soției lui, românca Elena Rosetti-Solescu.
În imaginea de mai jos îi aveți pe Elena, sotul ei Friedrich Paulus cu cei doi fii (gemeni), Friedrich și Ernst Alexander în anul 1942. Cei doi au mai avut și o fiică pe nume Olga.
Încă din 1940, în timpul planificării secrete a operațiunii "Barbarossa", de ducere a războiului contra Uniunii Sovietice, când Paulus elabora în cadrul marelui stat major planificarea tactică, Elena a încercat să-l influențeze pe soțul ei, să îl convingă pe Hitler, să renunțe la această nebunie, cum o vedea ea. Bineînțeles că aceasta era cu neputință.
"I-a spus să nu cumva să repete greșeala pe care o făcuse Napoleon și l-a întrebat dacă se gândește cam câți tineri soldați ca noi, copiii lui, vor fi sacrificați în acest plan nebunesc"... a povestit fiul lor, Ernst Alexander, în amintirile sale.