Caută     
    ŞTIRI       CANAL TV       HARTA       CONTACT
 Unde s-a născut Alexandru Ioan Cuza?... dar are vreo importanță?
Categoria: [Meleaguri vasluiene]
alte stiri din aceasta categorie
Azi se împlinesc 203 ani de la nașterea lui Alexandru Ioan Cuza, unul dintre cei mai iubiți domnitori ai Moldovei dar si ai Țarii Românești... a Principatelor Unite Române. Îl aveți în imagine alături de mama lui, Hélène (Soltana) Cozadini (foto stânga sus), soția lui, Elena (Rosetti-Solescu) Cuza (foto stânga jos)... apoi Maria Obrenovici (foto dreapta jos), amanta și mama singurilor copii ai domnitorului ... Dimitrie Cuza (foto dreapta sus), fiul mai mare și Alexandru Cuza (foto dreapta mijloc), fiul mai mic.

Întrebarea pe care ne-o punem azi este... unde s-a născut de fapt Alexandru Ioan Cuza?

Versiunea oficială este că viitorul domnitor a venit pe lume într-o casă boierească din Bârlad, situată în cartierul Podeni, pe strada Alexandru Ioan Cuza Nr. 95A. Istoricii sustin că tatăl său, Ioan Cuza, a obținut de la domnitorul Mihai Șuțu o slujbă în județul Tutova. Cum nu aveau locuință sau alte proprietăți în Bârlad, au fost găzduiți pentru o vreme de Gheorghe Cuza, fratele lui Ioan Cuza, tatăl. Alexandru Ioan Cuza a văzut lumina zilei în casa unchiului său și chiar a locuit acolo pentru ceva timp alături de părinții săi.

Huşenii aduc şi ei argumente care, atestă că Alexandru Ioan Cuza este un fiu al Huşiului. Nicolae Iorga a fost printre primii mari istorici care a susţinut că Alexandru Ioan Cuza s-a născut la Huşi. Iorga este cel care, de altfel, a şi făcut demersuri pentru a declara monument istoric casa din Huşi în care s-ar fi născut domnitorul. Istoricul Ion Lupaşcu a publicat în anul 1939 în revista „Convorbiri literare” o fotografie a casei lui Cuza de la Huşi, relatând poziţia lui Nicolae Iorga:

„Cea mai bună istorie nu este aceea pe care o scriu specialiştii, ci aceea pe care o povestesc martorii întâmplărilor sau urmaşii lor. În cazul Cuza sunt convins că faptele s-au petrecut întocmai şi tot ce s-a scris până acum este alăturea de adevăr. Orice s-ar spune, Domnitorul Cuza nu s-a născut nici la Bârlad şi nici la Iaşi, ci numai la Huşi. Am să iau măsuri ca această casă să fie declarată monument istoric.”

Istoricii huşeni susţin cu toată convingerea că Alexandru Ioan Cuza s-a născut la Huşi în casa de la numărul 58, de pe strada I.Gh. Duca. În prezent strada poartă numele domnitorului. Numele lui Alexandru Ioan Cuza este întâlnit la Huşi în toponimia locală... „Pădurea Cuzoaiei”, „Groapa lui Cuza”,„Cabana lui Cuza”, Liceul „Cuza Vodă”, Parcul „Cuza Vodă”, etc.

Are însă vreo importanță?... până la urmă, noi cei din aceste ținuturi, vom putea spune întotdeauna că primul domnitor al României moderne s-a născut aici... la Bârlad... sau poate la Huși... cine știe dar oricum pe meleagurile noastre...


 Distribuie aceasta pagina
Meleaguri vasluiene
Prima Doamnă şi Primul Domnitor ai României
adaugat pe 30/04/2023 02:15
Meleaguri vasluiene
Bârlădeanul Cezar Ivănescu... ”Un singur maestru am avut, Marin Preda”
adaugat pe 24/04/2023 01:25
Meleaguri vasluiene
Istoria Curții Domnești de la Vaslui... lectură plăcută!
adaugat pe 23/04/2023 01:01
Meleaguri vasluiene
Bârlădeanul Nicolae Bagdasar, filosof, academician
adaugat pe 21/04/2023 03:00
Meleaguri vasluiene
Despre vasluianul Constantin Tănase și Charlie Chaplin
adaugat pe 13/04/2023 02:05
Meleaguri vasluiene
Bârlădeanul Nicolae Arghirescu, generalul înmormântat în Mausoleul de la Mărăști
adaugat pe 12/04/2023 02:05
Meleaguri vasluiene
Ion Mitican... ”numai așa puteam să-mi împlinesc visul”...
adaugat pe 07/04/2023 02:05
Meleaguri vasluiene
Podul Doamnei, Docolina și Drumul Mare
adaugat pe 06/04/2023 02:05
Meleaguri vasluiene
Bârlădeanul Traian Epure, ”apărătorul Văii Buzăului”
adaugat pe 03/04/2023 08:05
 Categorii de stiri
Administratie
Politica
Economie
Locuri de munca
Justitie
Cultura
Sanatate
Educatie
Divertisment
Sport
Evenimente
Social
Meleaguri vasluiene
National
International
 Publicitate
 Categorii de videoclip-uri
Administratie
Politica
Educatie
Cultura
Divertisment
Sport
Evenimente
Social
Meleaguri vasluiene
National
 Urmariti-ne si pe Facebook!
 
Afișați
anunțul/reclama
dvs. aici!