Caută     
    ŞTIRI       CANAL TV       HARTA       CONTACT
 Bârlădeanul Alexandru Vlahuță către fiica lui Margareta...
Categoria: [Meleaguri vasluiene]
alte stiri din aceasta categorie
În anul 1878, Alexandru Vlahuță se căsătorește cu Ida Pagano, fiica profesorului său de limbă italiană. Deși divorțează de aceasta la începutul lui 1885, pe 10 noiembrie se naște Margareta, fiica sa. În 1902, când împlinește 17 ani, tatăl său așterne câteva rânduri.

„Să trăieşti Mimilică dragă, şi să fii bună – să fii bună pentru ca să poţi fi fericită. Cei răi nu pot fi fericiţi. Ei pot avea satisfacţii, plăceri, noroc chiar, dar fericire nu. Nu, pentru că, mai întâi, cei răi nu pot fi iubiţi şi-al doilea…al doilea…de! norocul şi celelalte 'pere mălăieţe' care se aseamănă cu el, vin de-afară, de la oameni, de la împrejurări asupra cărora n-ai nicio stăpânire şi nicio putere, pe când fericirea, adevărata fericire în tine răsare şi-n tine-nfloreşte şi leagă rod, când ţi-ai pregătit sufletul pentru ea. Şi pregătirea este o operă de fiecare clipă – când pierzi răbdarea, împrăştii tot ce-ai înşirat şi iar trebuie s-o iei de la început. De aceea şi vezi aşa de puţini oameni fericiţi… Atâţi câţi merită…

A, dacă nu ne-am iubi pe noi aşa fără de măsură, dacă n-am face atâta caz de persoana noastră şi daca ne-am dojeni de câte ori am minţit sau ne-am surprins asupra unei răutăţi ori asupra unei fapte urâte, dacă, în sfârşit ne-am examina mai des şi mai cu nepărtinire (lesne-i de zis!), am ajunge să răzuim din noi partea aceea de prostie fudulă, de răutate şi de necinste murdară, din care se îngraşă dobitocul ce se lăfăieşte în nobila noastră făptură. Se ştie că durerea e un minunat sfătuitor. Cine-i mai deschis la minte trage învăţătură şi din durerile altora.

Eu am mare încredere în voinţa ta. Rămâne să ştii doar ce să vrei. Şi văd c-ai început să ştii asta. Doamne, ce bine-mi pare c-ai început să te observi, să-ţi faci singură mustrări şi să-ţi cauţi singură drumul cel adevărat!

Aşa, Mimilică dragă, ceartă-te de câte ori te simţi egoistă, de câte ori te muşcă de inimă şarpele răutăţii, al invidiei sau al minciunii. Fii aspră cu tine, dreaptă cu prietenii şi suflet larg cu cei răi. Fă-te mică, fă-te neînsemnată de câte ori deşteptăciunea te îndeamnă să strigi: „Uitaţi-vă la mine!” Dar mai ales aş vrea să scriu de-a dreptul în sufletul tău aceasta: Să nu faci nici o faptă a cărei amintire te-ar putea face vreodată să roşeşti. Nu e triumf pe lume, nici sprijin mai puternic, nici mulţumire deplină, ca o conştiinţă curată.

Păstrează scrisoarea asta. Când vei fi de 50 de ani ai s-o înţelegi mai bine. Să dea Dumnezeu s-o citeşti şi atunci cu sufletul senin de azi.

Te îmbrăţişează cu drag, Alexandru. Vlahuţă"



Margareta Vlahuță s-a căsătorit cu I.D. Ștefănescu, istoric de artă și bizantinolog vestit. Vlahuță s-a stins pe 19 noiembrie 1919, la București. Margareta a trăit până-n martie 1975. A fost coborâtă la cele sfinte, alături de soțul său, în cimitirul Mănăstirii Agapia, acolo unde tatăl a scris și a viețuit. O aveți în fotografie alături de fiul ei, Alexandru, nepotul lui Alexandru Vlahuță.





 Distribuie aceasta pagina
Meleaguri vasluiene
O întâlnire de zile mari...
adaugat pe 20/07/2024 06:05
Meleaguri vasluiene
Înapoi pe harta copilăriei...
adaugat pe 30/06/2024 06:05
Meleaguri vasluiene
O fotografie de demult...
adaugat pe 29/06/2024 06:05
Meleaguri vasluiene
La un ”pahar” de vorbă acasă la hușeanul Alexandru Giugaru...
adaugat pe 23/06/2024 06:05
Meleaguri vasluiene
Înapoi la conacul copilăriei sale....
adaugat pe 17/06/2024 06:05
Meleaguri vasluiene
Constantin Tănase la Vaslui...
adaugat pe 16/06/2024 06:45
Meleaguri vasluiene
9 Mai în Istoria Românilor... trei semnificații
adaugat pe 09/05/2024 06:45
Meleaguri vasluiene
Ştefan Ciubotărașu despre anii lui la Liceul ”Mihail Kogălniceanu” din Vaslui
adaugat pe 21/03/2024 05:45
Meleaguri vasluiene
Vasluianul Dimitrie Cantemir... Descrierea stării de odinioară și de astăzi a Moldovei
adaugat pe 02/03/2024 03:55
 Categorii de stiri
Administratie
Politica
Economie
Locuri de munca
Justitie
Cultura
Sanatate
Educatie
Divertisment
Sport
Evenimente
Social
Meleaguri vasluiene
National
International
 Publicitate
 Categorii de videoclip-uri
Administratie
Politica
Educatie
Cultura
Divertisment
Sport
Evenimente
Social
Meleaguri vasluiene
National
 Urmariti-ne si pe Facebook!
 
Afișați
anunțul/reclama
dvs. aici!